In veel culturen, waaronder Welsh, Duits en Scandinavisch werd mede tijdens het huwelijksfeest vaak gedronken als een toast op de bruid en bruidegom. Na de bruiloft kreeg het paar genoeg mede om het toasten een maand na de bruiloft voort te zetten, of een cyclus van de maan – vandaar de term “honeymoon” – Een maand honingwijn.

Mede was niet alleen geweldig te klinken op iets en te feesten, het werd ook beschouwd als een afrodisiacum en er werd aangenomen dat door het drinken van mede gedurende die eerste maand, de bruid vruchtbaar zou worden en er binnen een jaar een kind zou geboren worden. Vaak werd de bruidegom, gevuld met zijn deel van de mede, naar het bed van zijn bruid gedragen. Als er negen maanden later een baby geboren wordt, werd dit toegeschreven aan de mede.

Zo begon het niet voor mij, mede was nog onbekend voor mij bij mijn huwelijk en alle 3 de geboortes van mijn kinderen. Hoe het begon heb ik te danken aan goede vriend Blacksmith die al enkele jaren zelf mede maakt (net zoals voor wijn wordt mede niet gebrouwd) en twee maal mee te gaan naar de European meadmakers Conference in Poznan Polen is virus blijven hangen en zijn we zelf als hobbyist aan de slag gegaan. Aangezien je met een familie van 5 in een appartement behoorlijk weinig ruimte over hebt had ik gelukkig een extra douche kamer ter beschikking die tot nu toe gebruikt werd als opslag en droogruimte voor de was.

Om een ietwat lang verhaal kort te houden is van dat moment allemaal een beetje zwaar uit de hand gelopen. Met een onuitputtelijke bron aan informatie en hulp van de Blacksmith en na verschillende medes gemaakt te hebben, die bij veel vrienden en familie in de smaak vielen, toch eens als kneusje meegedaan aan de European Meadmadness Cup voor hobbyisten. Buiten alle verwachting heb ik twee gouden medailles gewonnen in de categorieën traditionele mede medium zoet en andere fruitmede met een appel-krieken mede. 

Sedert dan stond het vast, ik wil meer en is idee van een eigen mederij beginnen groeien en is de Clockwork Bee in het leven geroepen. Aangezien een ruimte voor een mederij in een stad als Antwerpen zwaar boven mijn budget ligt heb ik de mogelijkheid van de Blacksmith gekregen om bij hem in de mederij zelf mijn medes op grotere schaal te mogen maken. Nu anderhalf jaar na mijn eerste mede opgezet te hebben is de Clockwork Bee een realiteit en heb ik er superveel plezier in.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *